Skader under snowboarding – viktige sikkerhetstiltak!

Når du er på vei til fjellet med snowboardet ditt, vil du gjerne vene tilbake hel og uten skader. Du vil ikke bli sittende fast mens vennene dine har det gøy i bakken! Hva forårsaker snøbrettskader og hvordan kan dette forhindres? Bør du ha forsikring før du setter i gang? Denne sporten har store variasjoner når det gjelder type skade som typisk fås av deltakerne. I bakken kreves både fart, styrke, balanse og fleksibilitet.

I snowboarding er begge føttene festet på samme brett og peker alltid i samme retning. Dette beskytter knærne fra enhver vridning. Øvre ekstremitet er imidlertid i stand til å ta støyten av et fall. Når snowboardere faller, lander de på sine hender, skuldre, bakenden eller på hodet. Den mest typiske snowboard-skaden er håndleddsbrudd. Det er også vanlig med forstuing av håndledd. Det er også vanlig at skuldre blir utsatt for uheldige slag og vridninger.

Foreldrekontroll

Foreldre spiller en viktig rolle når det gjelder å utdanne sine barn om trygg ski- og snowboard-praksis. Å praktisere rutine og ha hyppige hvilepauser er viktig. Det er også viktig å lære barna om hastighet og risikoen ved å gå på ski/snowboard utenfor løypen. Det kan ofte være rasfare i bakkene utenfor løypen! Foreldre er derfor nødt til å passe på barna når de står i bakken, og sjekke dem hvis de faller.

De fleste skader oppstår når utøveren er utmattet eller ufokusert. Sørg for å være tilstrekkelig hydrert gjennom hele dagen. I tillegg kan skiftende snø og isforhold dramatisk øke terrengets kompleksitet. Det er viktig å være i toppform og å ikke gå i bakken dersom du er dehydrert, dette er foreldrene nemlig nødt til å passe på. Ellers vil barna gå i bakken uten å ha energi og i verste fall besvime.

Skader

Først, la oss se på skader ved skigåing sammenlignet med snowboard-kjøring. Ski har en tendens til å resultere i flere kneskader. Den typiske ski-skaden medfører dreiemoment-skader på knær og de nedre ekstremiteter. Denne vridningen av låret én vei, mens leggbenet roterer motsatt vei, resulterer ofte i skader i det fremre korsbåndet. Dette kan være én av de vanligste skadene du kan få i bakken, og lignende skader kan forekomme på snowboard.

Skader som oppstår ved vridninger i skulderen – noe som er typisk ved snowboardkjøring – behandles vanligvis med inflatoriske medisiner mot hevelse, og krever hvile og naturlig restitusjon. Påføring av is (ti minutter tre eller fire ganger om dagen) kan også være nyttig for å redusere smerte, hevelse og betennelse. Hvis en snowboarder forsøker farlige manøvrer, for eksempel ved utføring av hoppe og triks, er hjelmen helt essensiell. Den kan faktisk bety liv eller død i bakken.

Andre måter å forhindre snøbrettskader

Snowboardere, spesielt de som er nybegynnere, ville være kloke om de går til anskaffelse av sikkerhetsutstyr. Håndledd- og albue-beskyttere kan redusere kraften av fallet på leddene i overkroppen. Kne-beskyttelse bidrar til å forhindre leddskader. En pute for halebenet er også en god idé, da nye snowboardere faller mye på baken sin. For å beskytte skulderen fra fall, er det ikke en dårlig idé å lære om dens anatomi og funksjon.

Ettersom ski og snowboarding er veldig forskjellige når det gjelder teknikk, er det lurt å huske at selv om du er god på ski, kan du være dårlig på snowboard. En erfaren instruktør eller en erfaren snowboarder bør veilede deg. Det vil gjøre din tid på fjellet mye morsommere, og redusere faren for skader. Disse personskadene kan imidlertid forebygges, dersom du tar de riktige forhåndsreglene. Det kan også være lurt å ha forsikring på snowboardet/utstyret ditt.

Aldri stå på snowboard alene

Det kan kanskje friste å dra ut og kjøre snowboard hele alene i bakken, dersom sjansen byr seg. Husk imidlertid at dette kan være livsfarlig, og at du alltid bør ha med deg noen. Du kan gå deg vill, falle og skade deg, eller bli tatt av et snøras. De vanlige turvettreglene gjelder også for deg som står på snøbrett, så pass på å alltid melde ifra om hvor du går om du drar ut alene.

Unngå farlige soner

Når du står på snowboard (eller ski) er det spesielt viktig å ikke ferdes utenfor merket sone i skianleggene. Her kan det være løssnø og rasfare i skråningene, selv om bakkene kan se fryktelig fristende ut. Det er også lurt å alltid ha med seg skredvarsler, slik at letemannskapet lettere kan finne deg dersom du skulle være uheldig og bli tatt av et ras. Det beste er uansett å kjøre i de trygge bakkene.

 

 

4 thoughts on “Snowboarding skader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *