Den norske snowboard stjernen 

Ståle Sandbech ble født i 1993. Han er oppvokst i Rykkinn i Bærum kommune. Ståle vokste opp sammen med sine foreldre Gunn og Terje Sandbech. Ståle er også oppvokst sammen med sin bror Frode Sandbech som er en av verdens beste actionsport-fotografer. Ståle var kun åtte år når han ble hektet på snowboard og da hadde allerede storebroren hans Frode fått snowboard. Da måtte foreldrene gi etter å gi Ståle også et snowboard brett.

Sandbech familien er en sportslig familie som har heiet fram Ståle hele veien. Gunn og Terje er ivrige foreldrene som er veldig engasjert i sønnens karriere. Selv om Ståle Sandbech har en hektisk karriere tar han seg tid til å være med familien til moren sin barndomshjem i Namdal. Familien pleier å reise dit hver eneste sommer og Ståle er stort sett alltid med. Der får snowboard stjernen slappet skikkelig av å lader batteriene.

Karrieren til Bærums gutten

Ståle begynte å stå på snowboard allerede som åtteåring og har vært forelsket i snowboard sporten siden. Han begynte snowboard karrieren sin i BSK snowboard. Allerede i 2007 ble Sandbech omtalt som Norges beste 13 åring på snowboard av Terje Håkonsen som er TAC arrangør. I 2007 vant Sandbech to NM-gull, en i halfpipe og en i slopestyle. Som 13 åring hadde han allerede deltatt i mange konkurranser tross sin unge alder.

Ståle Sandbech konkurrerer i stilene: slopestyle, big air og halfpipe. I 2009 tok Ståle to gullmedaljer. En gullmedalje i Elvolver Tour i stilen halfpipe, dette arrangementet gikk av stabelen i Kirkerud i hjemkommunen til snowboard stjernen. Han tok også en gullmedalje i World Rookie Fest i Italia i stilarten slopestyle. I 2010 var hans beste plassering en 4. plass, som han tok i halfpipe under Burton European Open Snowboarding Championships i Laax i Sveis.

Ståle har imponert flere ganger under OL

Ståle Sandbech debuterte i OL i 2010 i Vancouver. Under OL i Vancouver var han kun 16 år og debuterte som tidenes yngste mannlige norske OL-deltager. Han var den yngste siden Sonja Henie i 1928 og bare dette var en stor bragd. Under OL i 2010 ble det ingen medaljer på 16-åringen, men det å få vært med på OL som 16- åring var en seier i seg selv.

Sandbech kom sterkt tilbake fire år senere som 20 åring under OL i Sotsji i 2014. Han tok Norges første medalje i mesterskapet. Under dette mesterskapet ble Sandbech historisk som tok sølv i snowboard slopestyle. Han ble historisk siden dette var første året denne greinen stod på OL programmet. Ståle fikk hele 91,75 poeng og sanket inn Norges første medalje dette året i OL. Dette ble hans eneste medalje under mesterskapet.

Snytt for gull?

Under OL i Sotsji tok Sandbech en imponerende sølv medalje. Men selv om han tok sølv så skulle Ståle egentlig tatt gullet med hjem. Det har vært diskusjoner i ettertid om at han egentlig fortjente en gullmedalje. Det var amerikaneren Sage Kotsenburg som stakk av med slopestylegullet. Dette har skapt sterke reaksjoner både fra snowboard miljøet og folk generelt da det viste seg at Kotsenburg slo hånda ned i bakken i det første runet.

Når man slår hånda ned i bakken skal man automatisk få trekk i poengsummen men dette fikk altså ikke amerikaneren Sage Kotsenburg. Dette er noe mange husker fra OL i Sotsji og som oppfattes som urettferdig. Rett og slett en dommertabbe mener mange. Engasjementet har vært stort og har vart lenge. Ståle Sandbech har ennå ikke tatt gull i de olympiske leker, men drømmer om å få tatt dette med hjem en dag.

Ståle har ofret alt for snowboard

Ståle Sandbech har ofret mye om ikke alt for snowboard. Han var ung når han begynte å har hatt full fokus på karrièren siden barn. Han har gått fra å være Norges beste snowboard kjører til å bli en av verdens beste, men dette har kostet krefter. Som liten var det ofte at moren måtte ta av snowboard skoene å bære Sandbech i seng. Han ville stå på snowboard dagen lang.

Stemplet som Norges svar på Justin Bieber

Ståle Sandbech har ofte blitt omtalt som Norges svar på Justin Bieber i medier. Denne sammenlignelsen tok fart under og etter OL i Sotsji i 2014. Han var en av de mest populære guttene i verden. Alle hadde fått øynene opp for snowboard stjernen og han har blitt populær i sosiale medier. Sandbech har sin egen signaturkolleksjon hos Oakley og har vært ansikt utad i mange kampanjer – han er også populær hos jentene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *