Terje Håkonsen fra Vinje er en norsk profesjonell snøbrettkjører som dominerte i fristilskonkurranser på 90-tallet. Håkonsen har vunnet VM i halfpipe tre ganger (1993, 1995 og 1997), EM i halfpipe fem ganger (1991,1992, 1993, 1994 og 1997) og US Open tre ganger (1992, 1993, 1995). Under kvalifiseringsrunden i The Arctic Challenge i Oslo i 2007, satte Håkonsen verdensrekord for «Highest air»; med 9,8 meter fra toppen av quarterpipen med en «backside 360».

Han har vunnet flere konkurranser som profesjonell snøbrettkjører, og har også blitt tildelt flere utmerkelser for sine prestasjoner i bakken. Eksempler på dette er blant annet «Best Overall rider» via Transworlds Snowboarding Reader’s Awards i både år 2000 og 2001, NEA Snowboarding Award i 2001 og Vinje kommunes kulturpris i 2009. Håkonsens kjøring kjennetegnes ved en særegen kyndighet i alle typer terreng, og han regnes som en av historiens mest innflytelsesrike snøbrettkjørere.

The Arctic Challenge og World Snowboard Tour

Som en motvekt til måten andre konkurranser i snøbrettkjøring ble gjennomført på, valgte Terje Håkonsen å starte opp sin egen konkurranse: The Arctic Challenge. Dette gjorde han sammen med Daniel Franck, en annen profesjonell snøbrettkjører fra Norge. Den første konkurransen ble gjennomført i Stamsund i Lofoten fra 2000 til 2004. Grunnet blant annet værforhold og snømangel, ble konkurransen deretter flyttet til Oslo, hvor den ble gjennomført fra 2006 til den foreløpig siste utgaven i 2016.

I 2002, sammen med andre uavhengige arrangører, utviklet the Arctic Challenge det som i dag er kjent som TTR World Snowboard Tour. Dette er en paraplyorganisasjon, bestående av et bredt nettverk av arrangementer, nasjoner og utøvere. Organisasjonen jobber for å gjøre snøbrettkjøring til den mest anerkjente og progressive sporten i verden, basert på kjørernes egne premisser. World Snowboard Tour er i dag regnet som verdens mest prestisjefulle turnering knyttet til snøbrettkjøring.

Tidligere år

Terje Håkonsen er født og oppvokst i Åmot, en fjellbygd i Vinje kommune i Telemark. Han har to søsken, en yngre søster og en eldre bror. Som ung deltok han i en rekke idretter, som blant annet friidrett og langrenn. Han var på kretslaget i både fotball og alpint. Det første snøbrettlaget i Åmot ble etablert sommeren 1987. I 1988 kjøpte Håkonsen sitt første brett, og måneden etter vant han juniorklassen i nordisk mesterskap på Rauland.

Kort tid etter, ble Håkonsen satt i kontakt med Burton Snowboards. Dette ble hans første sponsor, tett etterfulgt av selskapet Oakley. I februar 1990 fikk Håkonsen sin internasjonale debut, og deltok i både fristil og de alpine grenene innen snøbrettkjøring. Han ble raskt lei det strenge regimet innen alpint, og deltok her for siste gang i europamesterskapet i 1991. Etter dette begynte han for alvor å dominere innen fristil som gren.

Karriere

I løpet av sesongen 1991 til 1992, vant Håkonsen 14 konkurranser på internasjonal basis. Sesongen i 1994 var den siste hvor han kjørte verdenscup med sammenlagtseier som mål – dette fordi han ønsket å rette mer fokus på frikjøring fremfor konkurranser. Terje Håkonsen har figurert i en rekke filmer. I 1996 produserte Volcom en biografisk film om Håkonsen, kalt «Subject Haakonsen». Denne ble blant verdens mest solgte snowboard-filmer, og ble i 1999 fulgt opp av «The Haakonsen Factor».

Håkonsens engasjement fortsetter videre utenfor egen sport og toppidrett. Han har stiftet både Greener Events og Funkisstiftelsen sammen med filantrop Jan Sundt. Funkisstiftelsen har som mål å inspirere til aktivitet i snø for mennesker med nedsatt fysisk funksjonsevne. Selskapet Greener Events tar for seg rådgivning knyttet til miljøbevissthet for ulike kultur- og sportsarrangement, og tilrettelegger for dette – med ambisjoner om bærekraft som en del av alles daglige liv gjennom handling og holdning.

Et grønt skifte

Norges Naturvernforbund publiserte i juni 2017 en video i samarbeid med blant annet Håkonsen, med tittelen «Mitt grønne skifte». Fokuset er her på miljø og ressursbruk, i stor grad i form av bærekraftig produksjon og naturlig mat. Han har uttalt at dette i stor grad er grunnet barndommen i Telemarks rene natur. Håkonsen har altså i den senere tid gjort seg til talsmann for sunt kosthold, økologisk mat og en bærekraftig fremtid i det offentlige rom.

Familieliv

I dag bor Terje Håkonsen i Oslo, sammen med sin samboer Mia Hundvin. Hun er en norsk tidligere håndballspiller, og deres forhold ble gjort kjent i norske medier via Nettavisen i 2003. Sammen har de barna Nemi og Teo. I 2016 flyttet familien inn i en villa til ti millioner, ved vannkanten på Bygdøy i Oslo. Håkonsen har også sønnen Kane fra et tidligere forhold, som er bosatt på Hawaii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *