Kamp om hvem som får arrangere X-Games i Norge

X-Games er de siste årene blitt stadig mer populært blant nordmenn, mye takket være norske utøvere som Øystein Bråten, Silje Norendal og Johanne Killi. Sistnevnte hoppet seg inn til en imponerende andreplass i Big Air konkurransen under X-Games i Aspen, 26. januar 2019. Fire steder kjemper nå om retten til å arrangere neste års norske bidrag til X-Games sirkuset. De fire søkerne er Tromsø, Narvik, Lillehammer-regionen og Telenor Arena.

De fire kandidatene vil få besøk av X-Games Norge, sier Henning Andersen, leder av X-Games Norge. Den høye interessen for å arrangere et nytt X-Games i Norge foreligger på tross av at fjorårets arrangement gikk fem millioner kroner i minus, som VG meldte om i 2018. VG kan derimot også melde om at årets utgave av X-Games i Norge får 18 millioner i statlig støtte, samt sponsorkroner og støtte fra Bærum kommune.

X-Games 2019 i Telenor Arena

Årets utgave av X-Games i Norge blir arrangert i Telenor Arena. X-Games i Norge er et arrangement som omfatter mange ulike sportsgrener, deriblant snowboard, BMX og skateboard. Det er lett å se for seg at BMX og skateboard konkurransene kan gjennomføres innenfor arenaens vegger, men Big Air konkurransen burde by på utfordringer. Disse skal derimot være løst. Ifølge VG skal nemlig big air stillaset for ski og snowboard gå gjennom taket på Telenor Arena.

Startskuddet for fjorårets X-Games i Norge gikk 18. mai. Festen startet med skateboard konkurranser for menn og kvinner. Samme dag kunne hvem som helst mellom 8-16 år melde seg på arrangementet Obos Next X. Et gratis opplegg arrangert av Obos. Det var 500 tilgjengelige plasser på arrangementet, og erfarne instruktører tilstede for de som ville lære noe nytt. Aktivitetene inkluderte blant annet gaming, parkour, slakk line og street skate.

En festlig konkurranse

X-Games er på mange måter en festlig konkurranse. Det handler ikke bare om ski-, snowboard- og skateboardkjøring, men også om musikk, mat og hygge. Artistene som i mai 2018 gjorde sitt beste for å få de fremmøtte til å bokstavelig talt danse av glede under festen inkluderte blant annet Dagny og Lemaitre. Tidligere har Alan Walker, Kaveh med flere stått for underholdningen. Hvem som vil stå for musikken i 2019 gjenstår å se.

En fest som X-Games koster penger, og det blir ikke billigere når man velger å bygge et Big Air hopp gjennom taket på Telenor Arena. Da er det godt at både stat og kommune stiller med penger. Sviktende billettsalg ble nevnt som en av årsakene til at fjorårets arrangement i Oslo og på Fornebu gikk med underskudd. Da X-Games ble arrangert på Hafjell i kunne samme arrangør vise til overskudd.

Økt interesse

At X-Games arrangeres i Norge kan ha mye å si for interessen for sportsgrener som snowboard, friski og skateboard, for å nevne noe. Vi nordmenn får gjerne med oss disse grenene når det arrangeres OL hvert fjerde år, spesielt om vi har nordmenn som kjemper om medalje, men det er ikke mye vi ser til disse grenene under en ordinær skilørdag på NRK. Det er derfor svært positivt at det satses på X-Games i Norge.

X-Games i Norge er forhåpentligvis ikke over når nyttårsrakettene ringer 2020 inn med brak, glitter og sprudlebrus. Arrangøren har planer om å gjøre 2020 arrangementet enda mer ambisiøst, blant annet ved å bringe inn motorsport. Selveste André Villa er hentet inn for å bistå med sin kompetanse på dette området, og sannsynligvis også sitt nettverk. Samlet sett vil det være ti flere konkurranser i 2020, om arrangementet blir en realitet. Dette kunne Tv2 melde i desember 2018.

Norske medaljehåp

Vi nordmenn setter pris på å se nordmenn på toppen av pallen i ulike disipliner, og dette inkluderer de disipliner som utgjør X-Games i Norge. Under arrangementet på Hafjell i 2017 vant blant annet Øystein Bråten og Johanne Killi gull, begge i slopestyle på ski. Silje Norendal vant gull i Big Air for snowboard. Norge toppet også medaljestatistikken sammenlagt. 2018, tredjeplass. Det er altså ingen grunn til å ikke forvente et par norske medaljer under årets arrangement.

Idrett er mer enn langrenn og fotball

Det finnes flust av organiserte idrettsformer som hjelper ungdommen opp av sofaen, men grenene som utgjør X-Games sirkuset er i en særstilling. Dette fordi denne type idrett ofte drives uorganisert. Som lek, alene eller sammen med familie og venner. X-Games i Norge kan hjelpe til med å øke engasjementet rundt disse sportsgrenene. Organisert idrett betyr mer trygghet, mer oppmerksomhet og bedre muligheter for å en dag leve av det du elsker å drive med.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *